top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Vas mika savna? Če ne, preberite tole!

Vas mika savna? Če ne, preberite tole! Savna je odlična izbira v sivih in mrzlih dneh, ko se mnogih loteva prehlad, pomanjkanje volje in zaradi krajšega dneva tudi manj aktivno življenje. Odpravi lahko stres in napetost, ki se nabirata v vas, odstrani toksine iz vašega telesa in dvigne nivo energije!


Savna in oddih

Savna je tisočletna spremljevalka mnogih, saj so jo v nekoliko drugačni obliki poznali že v času pred našim štetjem.



Okoli petega stoletja našega štetja, ko so severno evropska plemena opustila nomadski način življenja in se ustalila, pa se je pojavila tudi »modernejša« savna.




Kratka zgodovina savne ...



Nihče pravzaprav ne ve, kdaj se je pojavila prva savna, a znanstveniki predvidevajo, da okoli 2.000 let pred našim štetjem, ko bi naj bila sprva povezana z religioznimi razlogi.



Arheološke izkopanine dokazujejo, da so tudi antični Grki in Rimljani v tretjem stoletju našega štetja vedeli, kaj je savna, Egipčani ter Kitajci pa že stoletja pred tem.



Starodavna savna je povsod imela iste elemente, ki vključujejo ogenj, segrete kamne, zrak in vodo, kar delno drži še danes.



Savna oziroma savnanje je šele malo po drugi svetovni vojni dobilo terapevtski pomen, naprej pa jo je uporabljalo predvsem zdravniško osebje in vrhunski športniki.



Danes je savna del moderne kulture, saj je človek v njej prepoznal mnogo koristi, in je dostopna skoraj vsakomur.



Savna in zgodovina


Pozitivni učinki savnanja



Savna zdravemu človeku nudi vrsto pozitivnih učinkov na dušo in telo.



Poleg tega, da je globoko sproščujoča in utrujeni duši ponudi izvrstno rehabilitacijo, jo telo naravnost obožuje, saj savnanje lahko:



· odpravlja stres in napetost,


· zmanjšuje bolečine v sklepih,


· čisti kožo in telo toksinov in ostalih nečistoč,


· ugodno vpliva na dihanje in sprošča dihalne poti,


· dviguje nivo energije …



Preden jo obiščete, se prepričajte, da je vaše zdravstveno stanje združljivo z njenim obiskom.



Odlična preventiva, ki jo sicer savna nudi, se v primerih določenih bolezni in obolenj ne obrestuje oziroma se obisk savne odsvetuje.



Seveda pa najboljši učinek nudi redno savnanje!



Z enim samim obiskom savne se boste le hipno sprostili in zgolj pričeli z detoksikacijo telesa.



Za najboljši učinek pred in med obiskom savne upoštevajte dva osnovna napotka: glede dolžine in intenzivnosti savnanja se ravnajte po svojem občutku ter pijte kakovostno in dovolj!



 


Pri Vitalnem podjetju se resno ukvarjamo s skrbjo za zdravje na delovnem mestu, na naši spletni strani boste našli mnogo praktičnih nasvetov, s katerimi boste prišli do več zdravja na delovnem mestu pa tudi sicer.



Te dni imamo na voljo vstopnice za savno, bazene in masažo v Termah Krka – izkoristite priložnost.


55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page