top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Čas je za novoletne zaobljube: 4 koraki do popolnih novoletnih zaobljub

Praznični čas, ko se staro izteka in pritisk pričakovanj novega stopnjuje, je kot nalašč za refleksijo in pisanje načrtov za bližnjo in daljno prihodnost. Novoletne zaobljube so kot dopolnilo zelo dobra podpora na poti do uresničevanja malih ali velikih sanj prihodnosti. Če želimo načrte in novoletne zaobljube izpolniti v zastavljenem roku, je pomembno upoštevati nekaj preprostih vodil. Katera so ta, vam bomo razkrili v tokratnem prispevku.



Novoletne zaobljube - meditatcija

Univerzalna vodila za izpolnjene novoletne zaobljube



Novoletne zaobljube si lahko postavite za dve področji, osebnega in poslovnega.


Osnovna vodila pa bodo prinesla rezultate le, če jih boste upoštevali in če boste svoje novoletne zaobljube sploh napisali.



1. Načelo stvarnosti



Novoletne zaobljube morajo biti takšne, da jih je mogoče doseči v zastavljenem času.


Pri tem je potrebno upoštevati tudi vse finančne, časovne, zdravstvene in druge okoliščine.


Če si boste zastavili v naslednjih dveh tednih poleteti na luno, to po vsej verjetnosti ne bo ena izmed uspešno izpeljanih zaobljub.



2. Načelo majhnih korakov



Novoletne zaobljube naj bodo takšne, da jih boste z lahkoto oziroma skoraj z lahkoto uresničevali ob napornem delavniku oziroma pestrem družinskem življenju.


Ne zastavite si pretežkih zadolžitev samo zato, ker imate morda slabo vest in želite v enem mesecu vse urediti za nazaj, ali ker ste enostavno oseba, ki si zastavlja visoke cilje.


Tak pristop se zna končati z izgorelostjo in brez pravih rezultatov.



3. Definirajte novoletne zaobljube glede na tri kategorije



Novoletne zaobljube - pismo


Novoletne zaobljube definirajte in analizirajte glede na tri kategorije.


Tiste novoletne zaobljube, ki zaradi stvarnosti lahko ostanejo na vašem seznamu zaobljub, dobro preučite.


Ob vsaki napišite, do kdaj jo želite izpolniti, ter tudi, koliko časa mislite, da boste v resnici potrebovali za uresničitev.


Želja in realnost sta pojma, ki se velikokrat odvijata z razločno hitrostjo.


Definirajte tudi morebitne stroške, ki so potrebni za uresničitev novoletne zaobljube in razmislite, kje oziroma na kakšen način bi jih lahko vsaj delo zmanjšali.


V tretji kategoriji razmislite o posebnosti novoletne kategorije in poskrbite za pravočasno urejene detajle do uresničitve (organizacija varstva otrok, da boste na primer lahko obiskali tečaj tenisa, nakup ustrezne pohodne obutve itd.).



4. Disciplina



Brez discipline seveda ne bo šlo, zato je smiselno o tem pojmu bolj intenzivno razmišljati.


Da bo disciplina kar najmanj »štrajkala«, je zelo pomembno, da se držimo prvih treh vodil.


Mnogim se bo novoletna zaobljuba, ki opredeljuje vsakodnevno jutranjo vadbo eno uro pred službo, prav hitro izjalovila.


Če zjutraj ves čas hitimo in nam okoliščine v resnici ne dopuščajo te ure vadbe, je bolje, da si zaobljubimo vsako jutro 10 ali zgolj 5 minut vadbe ter se tega vse leto dosledno držimo.


To je mnogo bolje, kot pa da že v prvem tednu svoje novoletne zaobljube ne moremo več dohajati in se zato spet hudujemo nad svojim neuspehom.


Če malce preračunamo, 5 minut vadbe vsako jutro, prav vse dni v letu pomeni, da bomo kljub navidezni majhnosti svoje zaobljube v celem letu skoraj mimogrede svoje telo razgibavali kar dobrih trideset ur!


Poleg tega vam bo telo, sploh zjutraj, izjemno hvaležno, da lahko po dolgi noči naredi kakšno kakovostno raztezno (ali drugačno) vajo.



 


Pri Vitalnem podjetju se ukvarjamo s skrbjo za zaposlene na delovnem mestu.


Na naši spletni strani boste našli tudi mnogo nasvetov, kako takšne in drugačne zaobljube ter načrte spraviti v prakso, ob tem pa doseči odlične rezultate.


Za več informacij glede zdravja na delovnem mestu v najširšem smislu se obrnite na svojega ambasadorja zdravja v podjetju.


Če ga slučajno še nimate, lahko kontaktirate nas.


Z veseljem vas bomo kakovostno usmerili in vam pokazali, kje imate znotraj podjetja še skriti potencial.

28 views0 comments
bottom of page