top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Bazen ali morje – kje plavati pozimi?

Bazen je odlična alternativa za vse ljubitelje plavanja v morju, saj je bazen s kontrolirano temperaturo in kakovostjo vode na voljo prav vsak dan v letu. Res je, da poleti skoraj ni vprašanja, kaj izbrati: bazen ali morje, vendar se v ostalih letnih časih izbira obrne. Torej je bazen tisti, ki je večino dni bolj pri roki.

Plavanje je čisti užitek

Pomen plavanja je vsakršno premikanje v vodi, pri katerem se elegantno upiramo vodi in hkrati glavo držimo nad njo.

Za plavanje imamo na voljo različne vrste voda: naravne (morja, jezera, reke) ali umetne (bazen, umetna jezera).

Plavanje ni le domena rib in vodnih sesalcev, kot sta kit in delfin, plavati znajo tudi živali ter ljudje, če se tega (ponovno) naučimo.

Poznamo različne plavalne sloge. To so: žabica, kužek, prosto plavanje ali kravl, delfinček, hrbtno ter kombinirano plavanje, ki vključuje različne kombinacije zgornjih slogov.


Prednosti plavanja

Plavanje je neglede na to, ali obožujemo bazen ali imamo raje morje, eden od bolj zdravih športov, ki poskrbi, da se dodobra razmiga celotno telo.

Med menjavanjem različnih tehnik plavanja tako pospešeno delujejo mišice rok in ramenskega obroča, prav tako pa mišice nog, trebuha in hrbta.

Je praktično primerno za vsakogar, saj je manj naporno od ostalih športov. Plavanje namreč ne obremenjuje sklepov in kosti, za kar poskrbi vodni upor, zaradi katerega naše telo (vsaj na videz) postane lažje.

Rezultat rednega plavanja so lepo oblikovane mišice celotnega telesa. Da boš mišice lahko dolgo vzdrževal v vsej moči in lepoti, pa se boš večkrat moral odpraviti na bazen.

Ne le lepota, tudi moč in gibčnost prideta z rednim plavanjem.

Je odličen trening za utrjevanje mišic na vseh delih telesa, prav tako pa se zaradi veliko zahtevnih gibov celotnega telesa, ki jih telo opravi med plavanjem, povečuje gibljivost telesa oziroma gibčnost.


Bazen je lahko (od)rešitev


Plavanje je zelo intenzivna aktivnost, kar pomeni tudi visoko porabo kalorij. Krasno, kajne?

Zato je, če želiš imeti bolj lahkotno telo, plavanje prava (od)rešitev!

Voda bo blažila tvojo telesno težo, nevidno topila morebitne odvečne kilograme, ti pa boš med plavanjem v resnici naredil mnogo več, kot boš sprva čutil.

Ne skrbi, če sladka utrujenost pride na tabo – ta je normalna, zato uživaj v njej!


Koliko kalorij se porabi pri plavanju?


Koliko kalorij boš porabil pri plavanju, je odvisno od tebe, predvsem pa od tvoje telesne kondicije ter intenzivnosti plavanja.

V počasnem tempu sigurno pokuriš manj kalorij, kot če se greš divjo tekmo plavanja s samim seboj.

V povprečju pa v uri plavanja v prsnem slogu lahko porabiš okoli 400 kalorij, v hrbtnem pa približno 500.

Slog delfina, ki sicer velja za enega od najzahtevnejših, te lahko v uri plavanja olajša za kar 900 kalorij. Noro, kajne?


Na bazen za manj stresa in lepo telo

Plavanje je med športi tudi eden najbolj protistresnih.

Nežno pljuskanje vode in tiho drsenje telesa tik na vodno gladino dušo in telo izjemno sprostita.

Bazen ti bo omogočil, da boš svojo rekreativno urico plavanja opravil v miru, saj ima vsak bazen na voljo tudi ločene plavalne proge.

Če si slučajno svoje kopalke že pospravil v omaro, glej, da jih še danes najdeš in preveriš, kje vse ti je za plavanje na voljo rekreativni bazen.

No, seveda se greš lahko tudi junaka in greš plavat v mrzlo morje – vendar ne pozabi, da to počneš na lastno odgovornost.

198 views0 comments
bottom of page