top of page
  • Writer's pictureKatja Gantar

Zdrava shujševalna dieta

Kako izgubiti kilograme, ne da bi s tem škodovali svojemu zdravju? Zmanjšanje kalorij, omejitev maščob ali športna vadba? V naši kulturi hitre prehrane in obveznih praznih krožnikov po kosilu je vzdrževanje zdrave diete in teže, še bolj pa zmanjševanje le te, lahko zelo naporno.


Če ste kdaj že poskusili shujšati, pa vam ni uspelo, potem mogoče mislite, da za vas diete ne delujejo. Morda imate prav. Nekatere shujševalne diete preprosto ne delujejo, druge pa niso primerne za vse, saj so naša telesa različna. Čeprav ne obstaja preprosta zdrava shujševalna dieta, ki bi delovala v vseh primerih, je tukaj nekaj nasvetov nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da razvijete bolj zdrav odnos s hrano, ki vam bo pomagal, da dosežete svoje cilje.




Kakšna je zdrava shujševalna dieta?


Nekateri prisegajo na zmanjševanje uživanja hrane in več telovadbe, spet drugim je edina prava pot izključitev ogljikovih hidratov, tretji pa se izogibajo maščobam. Komu naj torej verjamemo? V resnici ni nobene univerzalne rešitve, ki bi pomagala vsem. Ni nujno, da bi točno tisto, kar deluje za druge, delovalo tudi za vas.


Naša telesa se na različno hrano odzivajo različno, odvisno od naših genov in drugih zdravstvenih dejavnikov. Da bi odkrili metodo za izgubo teže, ki bi bila ravno prava, bo potrebno nekaj časa, potrpljenja, eksperimentiranja in predvsem predanosti novemu načinu prehranjevanja.




Vnesti moramo manj kalorij, kot jih porabimo


Zdi se, da gre za zelo preprosto enačbo. Zakaj pa je izguba teže potem tako zapletena?

Izguba teže ne poteka vedno enakomerno: Če zmanjšamo kalorije, ki jih vnesemo v svoje telo, bomo mogoče izgubljali kilograme prvih nekaj tednov. Nato pa se stvari lahko spremenijo. To je zato, ker poleg maščobe telo izgublja tudi vodo in mišice, hkrati pa to povzroči upočasnjevanje metabolizma in druge spremembe v telesu. Zato je potrebno, da bi še naprej hujšali, še bolj zmanjšati kalorije, kar pa ni nujno zdravo.




Kalorija ni enaka kaloriji

Če pojemo 100 kalorij sladkarij bo imelo to na naše telo drugačen učinek kot 100 kalorij cvetače. Če želimo vzdržno izgubljati kilograme, se moramo odpovedati hrani, ki vnaša veliko kalorij, hkrati pa nam ne da občutka polnosti in jih nadomestiti s takšno hrano, ki nam napolni želodec, ne da bi bila polna kalorij, kot je na primer zelenjava. Poleg diete vedno pomaga tudi telovadba.




Spravimo se v gibanje

Koliko telovadba pomaga pri hujšanju je sicer stvar debate, vendar pa ima poleg porabljanja kalorij še mnogo drugih dobrih strani. Pomaga pri pospeševanju presnove in s tem pomaga pri doseganju dolgoročne izgube teže, hkrati pa pomaga lahko tudi takoj.


47 views0 comments
bottom of page